Základná príručka pre každého vinomilca. Biele vína – dozviete sa nielen charakteristiky jednotlivých druhov, ale aj to, k čomu sa hodia a tiež niekoľko zaujímavých faktov, ktoré prídu vhod napríklad k diskusii nad pohárom vína.
Silvánske zelené
Napriek známym Silvánom z Limbachu, dnes už ide o nie právne populárnu odrodu, aj keď neprávom. Podľa niektorých zdrojov ide o jednu z najstarších odrôd, ktorej príbeh siaha až do rímskych čias. Jej pôvod je pravdepodobne v Rakúsku, v okolí mesta Krems. U nás ho z pozície bežného stolového vína po druhej svetovej vojne vytlačil najmä Müller Thurgau. Napriek oslabeniu v slovenských a českých zemiach […]
Rizling rýnsky
Pre mnohých kráľ bielych vín a dôvodov je viacero. Nielenže ide o jednu z najstarších odrôd, vysoké kyselinky zvýrazňujú charakter vína a vzhľadom na jeho schopnosť preberať vlastnosti terroiru, môže prekvapiť rizling rýnsky skutočne zaujímavou pestrosťou chutí a minerality. A ako biele víno sa hodí aj do archívu a rokmi pekne dozrieva. Charakteristika: Ľahké biele víno s pikantnými kyselinami a dlhou dochuťou. […]
Pálava
Dalo by sa povedať, že Pálava zažíva konjunktúru a patrí k módnym trendy vínam. Ide pritom o novošľachtenca, ktorý vznikol spojením odrôd Tramín červený a Müller Thurgau v päťdesiatych rokoch minulého storočia v šľachtiteľských staniciach na Južnej Morave. Zhruba pätina produkcie je zo Slovenska, ale dominantne sa pestuje práve na Južnej Morave, hlavne v Mikulovskej a Znojemskej vinárskej podoblasti. Charakteristika: Víno zlatožltej […]
Muškát Moravský
Už názov tohto vína mnohé naznačí. Hneď na prvú je jasné, že ide o kríženca muškátu, v tomto prípade Muškátu Ottolel s Prachtraube a vyšľachtený bol na Morave, konkrétne v Polešoviciach. Ja to istotne vhodná voľba napríklad k cheesecakeu alebo k smotanovým syrom, kde vynikne jeho ovocná chuť s jemnými kyselinkami. Charakteristika: Aromatická odroda žltozenelej farby má mnoho milovníkov. Typická muškátová vôňa […]
Kerner
Odroda vyšľachtená v Nemecku v medzivojnovom období krížením Rizlingu rýnskeho a Trolinského, sa pestuje hlavne vo svojej domovine, i keď aj tam je na ústupe. V našom regióne Kerner rozšírený nie je, pestuje sa napr. v znojemskej a mikulovskej podoblasti v ČR. Charakteristika: Víno sa v mnoho podobá Rizlingu rýnskemu, napokon z neho vznikol. Má typickú rizlingovú korenitosť. Býva harmonické, plné v chuti, s ľahkým muškátovým, […]